Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dairesinin petrol ve doğal gaz arama ve üretimi konusundaki faaliyetlerini sadece iç pazarla sınırlamayacağını söyledi. Ulusal petrol şirketleri TPAO ve BOTAŞ ile birlikte özellikle Orta Doğu, Afrika, Kafkaslar ve diğer bölgelerde petrol ve gaz projelerine katılma niyetinde olduğunu ifade etti.

 

Resmi Açıklama: Türkiye'den ciddi miktarda petrol ve doğal gaz akışı var.

 

Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2024 bütçesine ilişkin açıklama yaptı. Genel Kurul’da önceki gün rahatsızlanan Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez’e de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Madencilik ve enerji sektörlerinin ekonomide kilit rol oynadığını kaydeden Bayraktar, Türkiye’nin maden kaynaklarının çeşitliliğinde dünyada 8’inci sırada yer aldığını söyledi.

Bakan, bordan yerli kömüre, nadir toprak elementlerinden altın madenciliğine kadar birçok alanda üretim, katma değer ve istihdamın sürekli arttığına dikkat çekti. 2002’de 680 milyon dolar olan maden ihracatının 2022’de 10 kat artarak 6,5 milyar dolara ulaşarak bu alanda ülkeye rekor kırılacağını kaydetti. Bayraktar ayrıca, madenciliğin gayri safi yurt içi hasıladaki payının 2002’de 8 ppm’den 2022’de yüzde 1,4’e yani 210 milyar liraya çıkacağını, bu rakamın yüzde 5’e çıkarılmasının planlandığını bildirdi.

«Önce insan, sonra çevre, sonra katma değerli üretim» dikkate alınarak madenlerin ekonomiye kazandırılmasının önemine vurgu yapan Bayraktar, madencilik sektörünü daha güvenilir ve sürdürülebilir hale getirmeye kararlı olduğunu söyledi. 2023 yılında bu kapsamda 8.419 denetim gerçekleştirildi.

 

Resmi Açıklama: Türkiye'den ciddi miktarda petrol ve doğal gaz akışı var.

 

Bayraktar, dünya bor rezervlerinde önemli bir paya sahip olan Türkiye’nin yüzde 63 pazar payıyla dünya lideri olduğunu ve 2022 yılında 2,7 milyon ton bor satışından 1,3 milyar dolar gelir beklediğini de kaydetti.

Geçen yıl 105 milyon ton kömür üretimine atıfta bulunarak temiz kömür teknolojileri üzerine yapılan araştırmaların devam ettiğini vurguladı. Bayraktar, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan depremde madencilerin enkaz altındaki sivillerin kurtarılmasındaki rolünü de hatırlatarak, madencilerin bu deneyim ve yeteneklerini başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarla iş birliği yaparak kurumsallaştırma niyetinde olduğunu ifade etti.