Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin hazırladığı son “Takvim ve Dönüşüm Coğrafyası” raporuna göre Türkiye, 2050 yılına kadar elektriğinin yüzde 91’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi hedefliyor. Rapor, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi (COP28) 28. Taraflar Konferansında sunuldu.

Türkiye’nin Karbonsuzlaştırma Yol Haritasının ilk iki raporu, karbon yakalama ve ayrıştırma teknolojileri olmadan ülkenin emisyonlarını 2030’a kadar %32 ve 2050’ye kadar %68 oranında azaltabileceğini gösterdi. Çalışma, net sıfır emisyona yapılan yatırımın 2020-2030 döneminde 101 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Son rapor, kömür yakıtlı enerji santrallerinin hizmet dışı bırakılmasına ilişkin program ve prosedürün yanı sıra gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıma sunulması planlarını da onayladı. Plan kapsamında Türkiye, 2035 yılına kadar tüm kömürle çalışan elektrik santrallerini kapatmayı ve 2040 yılına kadar ithal kömür de dahil olmak üzere elektrik üretiminde kömür kullanmayı bırakmayı planlıyor. Aynı zamanda ülke, elektrikli araçların ulaşım sektöründeki payını aktif olarak artırmayı ve temiz enerjiye geçişi hızlandırmayı düşünüyor.»

Kaynak: Türkiye 2050 yılına kadar elektriğinin yüzde 91’ini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi planlıyor.

Türkiye: 2050 yılına kadar elektriğin %91'i yeşil kaynaklardan sağlanacak