Türkiye'de enerji reformu: Kömür santralleri en yüksek kapasiteye ulaştı, lisanslar 2050'nin ötesine uzanacak

 

2053 yılına kadar net sıfır emisyonu hedefleyen Türkiye, bu iddialı hedefe ulaşmada zorluklarla karşı karşıya. Ülkenin kömürle çalışan elektrik santralleri kapasitelerinin zirvesinde ve bazılarının lisansları 2050’nin ötesine bile uzanıyor.

Analitik şirketi Ember’e göre 2022 yılında Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 35’i termik santrallerden sağlandı. Bu rakam, 2053 yılına kadar net sıfıra ulaşma sözü vermesine rağmen, Türkiye’yi 2023 yılında termal enerji kapasitesini artıran Avrupa’daki tek ülke haline getiriyor.

2000 yılında Almanya Türkiye’den altı kat daha büyük olmasına rağmen, Türkiye’nin artık kömürden enerji üretiminde Almanya’nın ilerisinde olduğunu belirtmekte fayda var.

Türkiye, 2023 yılında geliştirilen termik santral projelerinin kapasitesi açısından dünya liderleriyle karşılaştırıldığında Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Peki Türkiye neden kömürden tamamen vazgeçemiyor? Ember’in Türkiye’deki lideri Ufuk Alparslan’a göre bunun nedeni, bazı termik santrallerin ruhsatlarının ancak 2050 yılında sona ermesi. Devlet bu santrallerin kapatılması nedeniyle tazminat ödemeye henüz hazır değil ve kapatılma ihtimali ancak yeterli tazminatın sağlanması durumunda değerlendirilebilir.