Jeotermal enerji kurulu kapasitesinde 1.691 MW ile Avrupa’nın lideri olan Türkiye, jeotermal enerji sektörünün daha da geliştirilmesi amacıyla «Üçüncü YEKDEM» adı verilen yeni bir teşvik turu başlatıyor. Global Enerji olarak adlandırılan bu yeni teşvik sisteminin ilave yatırım çekmesi ve Türkiye’nin bu alandaki konumunu güçlendirmesi bekleniyor.
Türkiye şu anda 1.691 MW toplam kurulu güç ile dünya jeotermal enerji kurulu kapasitesi olan 16.127 MW’ın %10,4’ünü sağlamaktadır. «Üçüncü YEKDEM», yeni yatırımları teşvik etmeyi ve Türkiye’nin küresel jeotermal enerji sektöründeki varlığını genişletmeyi amaçlıyor.
1980’li yıllarda jeotermal enerji sektörüne yatırım yaptığından bu yana önemli ilerleme kaydeden Türkiye, jeotermal enerji kurulu kapasitesi açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Yenilenebilir Enerji Destek Mekanizması (YEKDEM) sayesinde son 10 yılda jeotermal elektrik kurulu gücü 100 kattan fazla artarak 1.500 MW’ın üzerine çıktı.
Yeni faz «Üçüncü YEKDEM» ile toplam kurulu jeotermal enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar 5.100 MW’a çıkarılması hedefleniyor. Zorlu Enerji, Güriş Holding, Kipaş Holding, Çelikler Holding, Greeneco Enerji, Türkerler Holding, Sanko Enerji, MB Holding, Soyak Enerji ve Özmen Holding gibi mevcut büyük yatırımcılar bu gelecek vaat eden sektörün gelişiminde kilit rol oynamaya devam edecek.
Enerji uzmanları, 2030 yılı ulusal hedefi olan 5.100 MW’ın Türkiye’deki jeotermal enerji potansiyelini tam olarak yansıtmadığı, ülkenin gerçek kaynak potansiyelinin belirlenen ulusal hedeflerin önemli ölçüde üzerinde olduğu görüşünü dile getirdi.